Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Death Note – A halállista (eredeti címe: Desu Nōto) eredetileg egy japán manga, amely 2003-ban jelent meg a Shonen Jump magazinban, és hazájában hatalmas sikert aratott.

Magyarországon 2008. július 12-én jelent meg a Mangafan kiadó jóvoltából.

A 108 fejezetből álló történet 2006-ban fejeződött be, ugyanezen év nyarán került a mozikba az élő színészekkel forgatott mozifilm, a Death Note Movie is, amely a Da Vinci-kód című regényadaptációt is maga mögé utasította a nézettségi listákon.

Még 2006 novemberében folytatás is követte "Death Note: The Last Name" néven, az első rész nagy sikere ellenére a 2. rész már gyengébben sikerült, főleg annak fényében, hogy elég sok helyen értelmetlen módosítások történtek, és igaz, hogy majd két órás, de nem hozták ki belőle a legjobbat. Ettől függetlenül hatalmas sikere volt, főleg az L-t alakító Kenichi Matsuyama-nak akit felkérték az "L" című film főszerepére is.

Az "L - change the WorLd" filmet Hideo Nakata (Ringu, "A kör") rendezte. Története követi a korábbi filmváltozatok módosításait, de eddig szokatlan módon el is szakad az alaptörténettől, betoldva egy újabb nyomozást L életének utolsó napjai közé. L most a Death Note további sorsán gondolkozik, és hogy elterelje a figyelmét, újabb ügyekbe kezd. Elvállalja egy veszélyes bioterrorista csoport semlegesítését, az akció közben egyedüli segítői (mivel Watari elhunyt) egy, a fenyegető vírusra immunis, egyébként csodagyerek kisfiú, néhány újabb csodagyerek (K és F) a Wammy-házból, és a vírust létrehozó tudós bájos fiatal lánya. A terroristák célja Yagami Lighthoz hasonlóan egy ideális világ létrehozása tömeggyilkosság révén, bár a filmben nem említik, hogy Light keze lenne a dologban. A filmet sok kritika érte, mivel teljes mértékben rajongóknak készült, előismeretek nélkül nézve érthetetlen lett, L szerepe főként morális töprengésre korlátozódik: ennek ellenére tervezik nemzetközi forgalmazását is. (Meglepő módon nem nagyon használja ki az akciófilmes sablonokat, ilyen kritikák nem készültek.) 2008. február 9-én mutatták be.

A Tsugumi Ohba által írt, és Takeshi Obata által rajzolt manga-ötletből regény-adaptáció, majd anime-sorozat készült, amelyet egy japán televízióadó 2006 októberétől hetente sugárzott. 2007. június. 27.-én vetítették le az utolsó részt.

2007. agusztus. 31-én egy speciális részt is levetítettek (OVA) melynek a címe: Death Note R : Final Conclusion (másnéven:Director’s Cut: Compete Ending Edition) ami a megszokott 1 órás OVA-k hoz képest közel 3 órás lett. Ebben a történetben újra átélhetjük a Light és L közötti harcot, de most kivételesen Ryuk shinigami (halálisten) szemszögéből.