Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Naruto egy mangasorozat, melynek írója és rajzolója Kisimoto Maszasi. A mangából néhány évvel indulása után animesorozat is készült. A manga cselekménye a sorozat címadója Udzumaki Naruto, egy heves és hiperaktív kamasz nindzsatanonc körül bonyolódik, aki azért küzd, hogy megszerezze a hokage címet, és falujának legjobb harcosa és vezetője lehessen. A sorozat Kisimoto egy 1997 augusztusában, az Akamaru Jump című magazinban megjelent egyrészes történetén alapszik.

A manga első fejezete a Sueisa által kiadott Weekly Shōnen Jump 43. számában jelent meg 1999-ben. A sorozatnak azóta 44 önálló kötetét adták ki. A manga anime-adaptációját később a Studio Pierrot és az Aniplex készítette el, melynek első epizódját a TV Tokyo és műholdas anime-csatorna, az Animax 2002. október 3-án sugározta. Az anime első sorozata kilenc évadot ért meg, második sorozatát Naruto Shippúden címen 2007. február 15-én kezdték sugározni.

A manga és az anime jogait az észak-amerikai terjesztésre a Viz Media szerezte meg. Az animét az Egyesült Államokban a Cartoon Network tűzte műsorára először 2005. szeptember 10-én Toonami című műsorblokkjában. Kanadában az anime premierje 2005. szeptember 15-én, a YTV Bionix című műsorában volt. Az Egyesült Királyságban az animét 2006. július 22-én a Jetix tűzte műsorára. Az anime magyarországi bemutatója 2007. február 12-én volt szintén a Jetix tévécsatornán.

A mangát Észak-Amerikában a Viz Shonen Jump című magazinjában, majd pedig kötetek formájában kezdte megjelentetni, mely a kiadót egyik legsikeresebb sorozata lett. Magyarországon a Naruto első kötete 2007 májusában jelent meg a Mangafan kiadó gondozásában. Japánban a manga köteteiből a 36. számig bezárólag összesen 71 millió példány kelt el.